Over ons

CATAPA is een vrijwilligersorganisatie die sinds 2005 werkt rond (anders)globalisering en duurzame ontwikkeling, in het bijzonder in Latijns-Amerika, en zich hierbij focust op de problematiek rond mijnbouw.

Als concrete bijdrage aan een duurzame oplossing voor de milieu- en klimaatcrisis stimuleren we een duurzamer gebruik van metalen. We stimuleren een meer rechtvaardige mijnbouw en metaalverbruik om te komen tot een concrete bijdrage aan de milieu- en klimaatcrisis. Dit doen we concreet door sensibilisering, netwerking, onderzoek, lobbywerk, uitwisseling en het ondersteunen van boerengemeenschappen die bedreigd worden door mijnbouwmultinationals in de partnerlanden Bolivia, Colombia, Guatemala en Peru.

CATAPA volgt ook een aantal open pit-mijnbouwcases binnen Europa op, vooral in Roemenië en Griekenland. CATAPA staat voor Comité Académico Técnico de Asesoramiento a Problemas Ambientales, letterlijk Technisch Academisch Comité voor Bijstand bij Milieuproblemen. Die naam hebben we vooral gekozen met het oog op ons lobbywerk, en naast een boomsoort is het (voorlopig) een unieke naam in deze wereld.