Peru kondigt noodtoestand af in jungle

De regering van de Peruaanse president Ollanta Humala heeft eergisteren voor zestig dagen de noodtoestand uitgeroepen nadat grote delen van de Peruaanse Amazone zijn vervuild (video). De concentraties kwik in de grond en het drinkwater hebben een recordhoogte bereikt. De hoge concentraties zijn volgens de regering het gevolg van illegale mijnbouw.

Een ontbost gebied in het Amazonewoud in Madre de Dios. De blauwe stipjes zijn tenten van illegale goudzoekers. Foto: AP Photo
 

De noodtoestand werd uitgeroepen voor elf districten in Madre de Dios, onderdeel van het Amazonegebied aan de grens met Brazilië en Bolivia. Onderzoekers van de Universiteit van Stanford vonden er bij metingen hoge concentraties kwik in mensen, vissen en drinkwater. Volgens de Minister van Milieu zouden er rond de 50.000 mensen -41% van de bevolking van de Madre de Dios regio- zijn blootgesteld aan een te hoge concentratie van het zware metaal. Het vervuilde gebied beslaat zo’n 85.00 vierkante kilometer. Het schadelijke metaal kwik is afkomstig uit de illegale goudmijnbouw.

Tienduizenden illegale mijnwerkers gebruiken in Peru en andere Latijns-Amerikaanse landen kwik om goud en steen van elkaar te scheiden. Vaak dragen ze geen beschermende kleding, handschoenen en maskers. Illegale mijnwerkers raken het kwik vaak aan met hun blote handen en inhaleren dit opnieuw wanneer het later in het proces wordt verbrand.

Bekijk hier een recente videoreportage van Vice News over illegale mijnwerkers in Colombia.

CATAPA (Technisch Academisch Comité voor Bijstand bij Milieuproblemen) legt uit dat directe en indirecte blootstelling, vooral bij het nuttigen van vis die gevangen wordt in de gebieden waar ze goud winnen, zorgen voor symptomen zoals verminderde voortplanting, schade aan het zenuwstelsel en afwijkende groei. Jaarlijks wordt naar schatting zo’n veertig ton kwik in de rivieren gedumpt. Dat komt vooral in vissen terecht, de belangrijkste voedselbron voor de lokale bevolking.

De Verenigde Staten verbood in 2008 de export van kwik vanwege de gevaarlijke manier waarop het in veel ontwikkelingslanden wordt toegepast voor illegale mijnbouw.

De mijnbouwboom in Madre de Dios begon in 2009 toen de goudprijs steeg. Peru is de grootste goudproducent van Latijns-Amerika. Grofweg 15% is afkomstig uit illegale mijnbouw.

Madre de Dios. Foto: BBC.

De Peruaanse regering kondigde deze week een noodtoestand van twee maanden af, in de hoop de vervuiling aan te pakken. Met name de inheemse Harakmbut-stam is zwaar getroffen. Bij sommige mensen werd tot wel zes maal de toegestane hoeveelheid kwik in het bloed aangetroffen. De regering wil met ziekenhuisboten proberen de getroffen bevolking te bereiken en de getroffen regio op te schonen. Autoriteiten in Lima kondigden bovendien aan medisch personeel en voedsel naar de regio te sturen.

Minister van Milieu Manuel Pulgar-Vidal zei in een verklaring, “De gevolgen van mijnbouwactiviteiten in Madre de Dios zullen ons de komende tachtig jaar achtervolgen en moeten bij de wortel worden aangepakt.”

 

De Peruaanse overheid probeert al langer het probleem van illegale mijnbouw aan te pakken. In 2012 begon de overheid met de legalisering van tienduizenden informele mijnen. Kleinschalige mijnbouwers kregen hierdoor van de overheid twee jaar de kans om zich aan te melden voor een nationaal legaliseringsprogramma, voordat het de activiteit als criminaliteit zou bestempelen. Naar schatting meldden 40.000 van de 110.000 mijnbouwers zich niet aan voor de deadline in april 2014. Vanaf mei 2014 worden Peruaanse troepen ingezet om de machines in deze illegale mijnen te vernielen en de brandstoftoevoer naar deze mijnen te stoppen.

 

Ondertussen dreigt het probleem te verergeren als Keiko Fujimori de presidentsverkiezingen op 5 juni wint, zoals de huidige polls voorspellen. De rechtse presidentskandidate heeft beloofd de pogingen van de huidige president Humala terug te draaien en omschreef de huidige milieuwetgeving als obstakels voor mijnbouwactiviteiten.

 

José de Echave, voormalig staatsecretaris van Milieubeheer, omschreef in een interview met Vice News (24 mei 2016) Keiko's voorstel als ‘extreem gevaarlijk’:

"Het is waar dat het huidige beleid de mijnbouwactiviteiten niet heeft kunnen stoppen, maar het correcte antwoord is niet om ze te schrappen, maar de activiteiten op zijn minst beter te reguleren. We mogen niet toestaan dat dit soort illegale mijnbouw het land overneemt."

Bekijk hier een fotoreportage over illegale mijnbouw in Peru.

En een reportage over de noodtoestand door De Redactie (23/05/2016).

 

Bronnen:

Reuters

NRC

Mining.com

Latin Post

CATAPA